donderdag 14 februari 2013

Arme Elsje is hot




Rembrandt maakte ooit twee kleine tekeningen van het meisje Elsje hangend aan haar galg in Amsterdam. Weet je niet wie Elsje is, lees dan onderaan dit blogje haar verhaal.
Deze tekeningen kwamen in New York terecht en dat was dat. Elsje kreeg een paar jaar geleden echter meer in bekendheid omdat schrijfster Margriet de Moor haar leven optekende in het boek De schilder en het meisje. De Moor beschrijft het verhaal prachtig en vooral heel beeldend.
De tv-serie De Gouden Eeuw wijdt op dit moment zelfs een hele aflevering aan haar. En het Amsterdam Museum haalde vervolgens de twee tekeningen voor een half jaar naar Amsterdam. Ze liggen daar nu te pronken in een vitrine in de iets wat stijve Regentenkamer. Toch mooi voor zo’n onbekend gewoon meisje. Volgt er nog een film?

Voor wie het nog niet weet: wie is Elsje? volgens Amsterdam Museum:

De achttienjarige Deense Elsje Christiaens komt in 1664 naar Amsterdam om haar geluk te beproeven. Na twee weken heeft ze nog geen inkomen waarop haar hospita, die huur wil, haar bezittingen dreigt af te nemen. De hospita grijpt een bezem; Elsje, in het nauw gedreven, pakt een bijl. In de paniek slaat zij de hospita dood. Het drama eindigt met Elsjes veroordeling. De beul wurgt haar op de Dam. De gerechtsdienaren hangen haar lijk op de Volewijck aan de overkant van het IJ. Hier tekent Rembrandt Elsje. Het moordwapen hangt naast haar.




Geen opmerkingen: